– Utnytting av utenlandske arbeidstakere og andre former for arbeidslivskriminalitet gir de kriminelle aktørene et konkurransefortrinn i forhold til seriøse aktører. Deres kriminelle virksomhet fører også til negative konsekvenser både for enkeltindivider og samfunnet, sier senterleder Olav Norheim ved A-krimsenteret i Oslo.
Bygg- og anleggsbransjen er vurdert som en risikobransje for arbeidslivskriminalitet. Det er en konkurranseutsatt bransje med høy etterspørsel etter billig arbeidskraft og stor bruk av utenlandske arbeidere. Rapporten fra A-krimsenteret i Oslo viser typiske kjennetegn ved kriminelle aktører i bransjen, og hvordan de unytter arbeidstakerne.
Se rapport:
Kjennetegn hos aktørene
- Flesteparten av aktørene opererer primært i forbrukermarkedet (privatmarkedet)
- Flertallet har straffehistorikk
- Flere har tilknytning til virksomheter med konkurshistorikk
- Mesteparten av arbeidstakerne de utnytter er fra Øst-Europa
- Begår også andre former for arbeidslivskriminalitet: uteholder omsetning, NAV-bedrageri, utnyttelse av permitterings- og kompensasjonsordningene og konkurskriminalitet
- Benytter enkeltpersonsforetak for å unngå arbeidsgiveransvar
- Bruker stråpersoner for å skjule reelt eierskap
Slik utnyttes arbeidstakerne
- Gjennom farlig arbeid, uforutsigbare arbeidsforhold og uverdige boforhold
- Lønnstyveri
- Uregistrerte arbeidstakere og ulovlig arbeidskraft
- Svart avlønning – helt eller delvis
Fakta
A-krimsenteret i Oslo - tverretatlig samarbeid mot kriminalitet i arbeidslivet
- A-krimsenteret i Oslo består av Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Oslo politidistrikt, Øst politidistrikt og NAV. Samarbeidet har eksistert siden 2015.
- Det tverretatlige senterets mål er å forebygge og avdekke arbeidslivskriminalitet. Dette gjelder blant annet brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere. Arbeidskriminalitet minimaliserer produksjonskostnader, undergraver norske samfunnsstrukturer og virker konkurransevridende.
- Det er sju a-krimsentre i Norge og disse holder til i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Bodø og Tønsberg.
Denne artikkelen er hentet fra Arbeidstilsynet
Kilde: https://arbeidstilsynet.no